Wie

Elselien Dijkstra

Een ‘zinvol’ leven is voor mij letterlijk een leven vol zinnen. Het liefste wat ik doe is lezen en schrijven. Daarom heb ik in januari 2012 Zinspeler opgericht. Als redacteur doe ik niet anders dan ‘spelen met zinnen’ en daarnaast zinspeelt de naam Zinspeler op mijn studie: filosofie. Mijn kantoor is gevestigd in Kalmthout, waar ik woon met mijn man en twee kinderen.

Werkervaring

Anders dan de meeste freelance redacteuren heb ik geen journalistiek of Nederlands gestudeerd. Ik heb het vak in de praktijk geleerd. Eerst tijdens mijn studie als stagiaire bij Filosofie Magazine, en daarna als eindredactrice bij Maters & Hermsen bedrijfsjournalistiek. Voor deze hippe tijdschriftenmakers ging ik regelmatig op pad voor interviews en reportages bij verschillende overheden en bedrijven.

Daarna heb ik bij Biblion Uitgeverij de eindredactie gedaan van verschillende vaktijdschriften voor de bibliotheeksector:  //Collectie, MediaCoach en Leesgoed. Ook begeleidde ik er de productie van kinderboeken en vakpublicaties over literatuur en leesbevordering. Als freelancer schrijf ik nu nog regelmatig voor de website en het vakblad Bibliotheekblad.

Opleiding

Toen ik rond de eeuwwisseling als eigenwijze puber rondliep op de studiebeurzen vond ik al die praktische opleidingen maar niks. Ik wilde naar de universiteit om wijs te worden, niet om te leren werken (bah!). De keuze voor Filosofie aan de Universiteit Leiden lag voor de hand.

Naarmate het eind van mijn studie in zicht kwam ontstonden er toch wat twijfels. Hoe te overleven na mijn studie? Met wijsheid alleen kun je geen brood verdienen. Gelukkig heb ik in de praktijk genoeg kansen gekregen om ervaring op te doen met schrijven en redigeren. Werken bleek best leuk te zijn!

Bovendien kon ik tijdens mijn werk bij Biblion Uitgeverij de Opleiding Uitgeverij volgen aan de VOB Boek en Media Academie, zodat ik ook wat meer inzicht kreeg in de zakelijke kanten van het boekenvak. En om beter te leren recenseren volgde ik de cursus Oordelen over Kinder- en Jeugdliteratuur bij Stichting IBBY.

Achteraf gezien was de studie Filosofie toch best praktisch. In mijn werkzaamheden voor Zinspeler pas ik verschillende filosofische vaardigheden toe: ik heb een kritische pen en een scherpe geest, ik streef naar zuiver taalgebruik, ik ben nieuwsgierig, creatief en ik zoek de verwondering op. Maar goed dat ik dat allemaal nog niet wist toen ik voor de studie Filosofie koos, ik had het toen vast veel te praktisch gevonden.