In 2020 werd mijn korte verhaal Jackies Rottweiler genomineerd voor de Literatuurprijs Amsterdam-Nieuw West 2020. Jammer genoeg was ik niet de winnaar, maar het was wel een geweldige ervaring om met mijn verhaal op een podium te staan. Een citaat uit het jury-rapport:

De titel van het eerste genomineerde verhaal, ‘Jackies Rottweiler’ van Elselien Dijkstra, roept gelijk een reeks aan associaties op waar met de eerste twee woorden van het verhaal gelijk een appel op wordt gedaan: “Bijt hij?”. Het weinig geruststellende antwoord en de hond die als een sfinx naar Jackie, de hoofdpersoon, zit te staren houden het verhaal op spanning. Ook Jackie zorgt voor de spanning want waarom zoekt ze, ondanks haar afkeer, die aso-jongen Jason met die gevaarlijke hond op? Waarom verzet ze zich tegen de weerzin van Jason, zijn vieze kamer, zijn hond, om een nog sterker gevoel, haar angst te overwinnen? Wie is toch Patrick en wat is het perfecte plan van Jackie om nooit meer bang te hoeven zijn voor hem?

Elselien Dijkstra speelt in haar verhaal met verwachtingen van de lezer en gebruikt onze angsten. Door een situatie op scherp te zetten krijg je als lezer steeds meer een vermoeden van de opzet van de hoofdpersoon. Haar intenties mogen dan op zijn zachts gezegd obscuur zijn, het leidt wel tot een heilzame ervaring. Kan van het foute dan toch iets goeds komen? Wat is er nodig om nooit meer bang te hoeven zijn? Het is mooi dat Dijkstra hierover vragen oproept met een kleine anekdote die een appel doet op onze angsten en onderbuikgevoelens.’ 

Ronald Mauer, juryvoorzitter

Eerder verschenen artikelen:

Wat het lichaam weet

Historisch portret van de Franse filosoof Merleau-Ponty, in Filosofie Magazine

Leef alsof elke dag de laatste kan zijn

Interview met hoogleraar wijsgerige ethiek Paul van Tongeren over Nietzsche, in Filosofie Magazine

‘Het is gevaarlijk om te denken dat je gelukkig moet worden’

Interview met psychoanalyticus en filosoof Antoine Mooij, in Filosofie Magazine